Iedere woensdag wordt getennist op de baantjes bij de Leidse Hout en opvallend genoeg is de voertaal Oekraïens. Er spelen ervaren amateur tennissers die in Kyiv al een balletje sloegen en beginnelingen die hier hun eerste les krijgen. Gezond bewegen is niet hun enige drijfveer. Het gezamenlijke sportuurtje zorgt ook voor wat vergetelheid over de deplorabele situatie in hun thuisland.
door Hans Schuurman
Ongeveer drie jaar geleden kreeg Marianne Reijnhoudt een telefoontje: ‘Of ze wist dat in de Alrijne zusterflat aan de Houtlaan een aantal Oekraïners kwamen wonen? Reijnhoudt staat in de wijk bekend als iemand die graag de handen uit de mouwen steekt. Het telefoontje was meer dan alleen informatief. Een subtiel verzoek om hulp en zo ontstond het initiatief ‘Raadsherenbuurt helpt Oekraïne’.
Die initiatiefgroep telt nu ongeveer 12 vrijwilligers. Allen buurtbewoners die naast hun dagelijks werk of bezigheden zich een paar uur per week hulp en steun aan de Oekraïense ontheemden op zich te nemen.
Vanavond geeft Michiel Nijhoff tennisles aan. ‘Ik ben geen tennisleraar hoor, ik ben arts van beroep”. “Maar ik tennis van jongs af en kennis overdragen dát kan ik ook wel. ”Leuk toch, iedere woensdagavond een paar uur tennisles geven, iets nuttigs doen voor andere mensen”.
Vanavond krijgen Ludmyla Chijstiakova (70) en Serhii Dektiazor (29) les op baan 4. De ‘back-hand’ wordt geperfectioneerd. Beide vluchtelingen arriveerden in februari 2022 bij toeval in Leiden. Ludmyla, is al met pensioen en reisde mee met het familie op de vlucht via Polen naar Nederland. Serhii was in februari ’22 op vakantie in Amerika. Hij reisde KLM en toen hij op de terugvlucht op Schiphol arriveerde, stapte hij uit en bleef. Dektiazor vond snel werk, maar niet als een academisch geschoold laborant zoals in Kyiv. Hier werkt hij als administratief medewerker in een voorraadmagazijn. Beide ontheemden voelen zich best wel thuis in Nederland. De sfeer is goed, acceptatie door Nederlanders zeker oké. En de omgang met Nederlanders verschilt volgens hen nauwelijks die in Oekraïne. Maar hun moederland missen zij vreselijk. Als het land veilig is, willen zij terug.
De initiatiefgroep Raadsherenbuurt helpt Oekraïne zat de afgelopen jaren echt niet stil. En dat mag best wel eens verteld worden hoe zij hun tijdelijke buurtbewoners helpen. Zij organiseren Nederlandse taallessen, ouderen gymnastiek; atletiek, dansen; wandelen; culturele activiteiten en begeleiding bij doktersbezoek. Maar bovenal zijn we er gewoon om te luisteren, hen te steunen in moeilijke tijden. “Er gewoon voor hen zijn”, aldus Marianne Reijnhoudt.
Dit artikel is de elfde artikel van een serie over de 600 Oekraïners in Leiden. Deze reeks wordt mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.