Jeroen Windmeijer, schrijver van historische thrillerverhalen, ontving de erepenning van de Leidse vrijmetselaarsloge La Vertu. Met deze hommage eren de vrijmetselaars Windmeijers betekenisvolle verhalen over de vrijmetselarij én hun beginselen. Deze erepenning wordt één keer per vijf jaar aan een niet-vrijmetselaar gegeven. Waarom viel Windmeijer deze eer te beurt?
door Hans Schuurman
“Wij zijn geen geheim genootschap, maar wel een genootschap met geheimen”, zei Chris Beresford, voorzittend meester van La Vertu, bij de uitreiking vorige week dinsdag. In een tijd dat veel mensen de traditionele godsdiensten de rug toekeren, blijft de mens op zoek naar zingeving.
De vrijmetselarij is een internationaal genootschap dat zich richt op persoonlijke ontwikkeling, ethiek en broederschap. Vrijmetselaren zoeken in hun bijeenkomsten ondogmatisch, vrijdenkend en verdraagzaam naar waarheid. Voor deze zoektocht naar een betere wereld gebruiken zij symbolen uit de religie én de bouwwereld. ‘Ken u zelve’, staat boven de ingang van de maçonnieke tempel ‘Huis van de Passer’ aan Steenschuur 6. En met symbolen als passer en winkelhaak proberen vrijmetselaren zichzelf tot de perfecte kubieke steen te vormen. Hun broeders treden bij de gedachtewisseling, de comparitie, op als hun onbevooroordeelde spiegel.
Jeroen Windmeijer (1969) is cultureel antropoloog met een fascinatie voor godsdiensten. Als niet-gelovige doceerde hij godsdienst en maatschappijleer aan het voortgezet onderwijs in Leiden. Sinds zes jaar leeft hij volledig van de pen. Hij heeft twintig boeken geschreven die samen meer dan 250.000 keer zijn verkocht en in vijf talen zijn vertaald. Al zijn boeken bevatten elementen van het vroege christendom, oude religieuze tradities en mysterieuze complotten diepgeworteld in de geschiedenis. In 2018 schreef hij de thriller ‘Het Pilgrimfather Complot’, waarin hij op een populaire en moderne wijze de vrijmetselarij beschreef.
Betekenisvolle verhalen
Beresford: “Met zijn betekenisvolle verhalen draagt Windmeijer bij aan het ideaal van de vrijmetselarij en draagt hij tolerantie en respect uit voor mensen met verschillende levensovertuigingen. Omdat hij die levensovertuiging, waaronder de onze, toegankelijk maakt, verdient hij onze erepenning.” En de voorzittend meester vervolgt: “Er zijn meer mensen buiten onze broederschap die het gedachtegoed van de vrijmetselaren delen dan alleen leden van de loges. Zij zijn welkom om zich bij ons te oriënteren en desgewenst aan te sluiten. Behalve loge La Vertu en een andere mannenloge bestaat er in Leiden ook een zogenaamde ‘gemengde’ loge en een loge uitsluitend vrouwelijke vrijmetselaars. Voor nadere informatie www.logelavertu.nl en persoonlijk contact: voorzitter@logelavertu.nl.